Een beschadigd hart

beschadigd hart

De oude vrouw zit op haar vaste plaats in het grand café. Ze geniet erg van haar gebruikelijke drankje; een Drambuie met een klontje ijs. Ze komt daar nu al ruim 40 jaar op haar vaste plaats, iedere middag rond 4 uur en dan voor het diner weer weg. Het grand café is ouder als dat zij is en aan de inrichting is nog nooit iets veranderd. Oude chique is het geworden; schoon, netjes, maar oud. Net als de bezoekers allemaal van haar leeftijd of ouder, dik in de zestig of nog ouder. In de leeftijd van de bezoekers is de laatste tijd wel verandering gekomen. Er komen veel jongeren een drankje drinken. Dat brengt roering en rumoer met zich mee en daar geniet zij bijzonder van. Kemp roepen de jongeren en zij weet niet goed wat ze daar nu mee bedoelen maar het werkt want er komt steeds meer jeugd. Sinds kort ontmoet de oude dame op iedere donderdagmiddag een jonge blonde vrouw. Een prachtige vrouw en in de bloei van haar leven en ze hebben leuke gesprekken. De oude vrouw kijkt uit naar iedere donderdag zoals ook weer vanmiddag. Daar komt de mooie jonge blonde dame nu met een groepje vriendinnen. Hartelijk komt ze op de oude dame afgelopen en ze huggen elkaar alsof het oude vriendinnen zijn. Aan tafel ontstaat een levendig gesprek over leven, liefde, je hoofd of je hart volgen. De oude vrouw geniet met volle teugen van het levendig gesprek en ze bestelt nog maar eens een Drambuie. “Haar hart is een mooi hart” zegt een vriendin van de blonde vrouw en wijst naar de blonde dame. “Het is een mooi vol hart, het glanst prachtig en ik denk dat zij iedereen kan laten meegenieten van haar mooie hart. Jij hebt een mooi hart.” De vriendinnen van de blonde vrouw beamen dat. Ze heeft een goed en mooi hart. De blonde vrouw is verrast en geëmotioneerd van deze prachtige bekentenis. “Als ik mijn hart dan ook voorstel is het mooi, vol en gaaf, het glanst en klopt krachtig. Leven vanuit mijn hart en mensen helpen.” Ze zegt dit niet om op te scheppen, ze is duidelijk nog vol emotie. Haar vriendinnen geven wat voorbeelden aan de oude vrouw en de blonde vrouw vraagt of ze ermee op willen houden want ze voelt zich gegeneerd. “Zo”, zegt de oude dame, “Dus jij vindt dat je een mooi en liefdevol hart hebt en dat het intact is en gaaf?” “Ja”, antwoord de blonde vrouw, “Ik denk dat een goed hart ook mooi is”. Mijn hart,” vervolgt de oude vrouw, “slaat krachtig maar zit vol littekens en zit vol met andere stukken die niet helemaal passen. Het is rafelig en op sommige plaatsen missen zelfs wat stukken. “Iedereen valt stil en kijkt vol verwondering naar de oude vrouw. Wat zegt ze nu? “Je maakt zeker een grapje”, zegt de blonde jonge vrouw. “Jij bent ook een goed en liefdevol mens. Dan heb je toch ook een mooi hart?” Mijn hart heeft de schoonheid van binnen, net zoals bij mensen. Kijk, ik ben een oude vrouw en heb al zo het één en ander meegemaakt. Ieder litteken vertegenwoordigt een persoon aan wie ik liefde heb gegeven. Ik scheur een stukje uit mijn hart en geef het aan diegene waar ik de liefde aan wil geven. Vaak krijg ik dan een stukje van het hart van diegene terug maar dat past natuurlijk niet altijd even goed. Dus dat ziet er dan raar uit op die lege plek. Dan krijgt mijn hart rafelige hoeken en dat herinnert me eraan dat we de liefde delen. Soms geef ik een stukje van mijn hart en dan blijft de liefde onbeantwoord en krijg ik niets terug. Dan zit er een gat in mijn hart. Het geven van liefde is een risico en als het gaten blijven is dat pijnlijk. Het blijven gaten in mijn hart. Ik hoop dat deze mensen op een dag terugkeren en me alsnog liefde, een stukje van hun hart, geven. Dat dan het gat opgevuld wordt en de pijn verdwijnt”. De jonge blonde vrouw staat op en valt de oude vrouw in de armen en begint te huilen. “Ik geef je graag een stukje van mijn hart”, zegt ze, “en misschien meer dan nodig is om wat gaten te vullen”. De vrouwen kijken elkaar aan en geven elkaar een liefdevolle blik in de ogen. Een overdracht van liefde van hart tot hart. Vanaf nu zijn het hartsvriendinnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: