Op de buis of op tour?

Ik neem je even mee terug in de tijd met wat feiten, een historisch besef.

Waar komt televisie vandaan?

  • 1929: In het Kurhaus in Scheveningen wordt televisie voor het eerst gedemonstreerd.
  • 1949: Op 12 december vindt de eerste officiële Nederlandse televisie-uitzending plaats, uiteraard in zwart-wit.
  • 1951: Op 2 oktober start vanuit studio Irene in Bussum de eerste 2 uur durende Nederlandse televisie-avond. Dit is de start van reguliere uitzendingen, die 3 keer per week plaatsvinden.
  • 1960: Iedere avond zijn er tv-uitzendingen, veelal live, vanaf 20:00 tot 22:20 uur.
  • 1964: Nederland krijgt er een tweede televisiekanaal bij, we hebben nu Nederland 1 en 2.
  • 1967: De tv-reclame doet zijn intrede in Nederland en de kleurentelevisie wordt geïntroduceerd.

6aeb75d0e339944cc5a42fb883dcb343

Ik kan mezelf rekenen tot een van de tv-kijkende pioniers. Een groot deel van deze geschiedenis heb ik meegemaakt. Ik denk dat mijn ouders vanaf 1960/61 tv hadden en ik keek mee. Ik was nog te jong om me daar bewust van te zijn. Mijn eerste herinneringen zijn de Verrekijker, Swiebertje, Dappere Dodo en de omroepster, Tante Hannie. Ik kan me ook herinneren dat heel Nederland thuis bleef voor een uitzending, dan was het echt stil op straat. Coryfeeën als Mies Bouwman, Willem Duys en Willem Ruys hielden de Nederlanders met miljoenen thuis. 52 Jaar later is het tv-landschap heel anders, met honderden zenders tot onze beschikking.

De keuze is reuze

Ik hoop dat ik lezers heb die niet weten wie die coryfeeën zijn. Hoe anders is het nu met duizenden programma’s en mogelijkheden om deze te pauzeren, op te nemen of naar behoefte te kijken. Wanneer het uitkomt dankzij streaming-diensten, filmkanalen en video on demand. De keuze is reuze. Geprikkeld door een artikel (http://www.mediacourant.nl/2016/10/peter-de-monnink-schrikt-van-daling-lineaire-kijktijd/) waarin Peter de Mönnink, CEO van Sanoma, en dus ook baas van SBS, verbaasd vertelt over de daling van het lineaire, direct tv kijken, ben ik de cijfers gaan bekijken.

Hoe kijken we?

Het is niet echt verrassend; het blijkt vooral met leeftijd te maken te hebben. We kijken gemiddeld drie uur per dag naar diverse media zoals televisie, online video, video on demand enz. Vooral bij jongeren neemt het lineaire kijken af. Dit is nog steeds 55% van de kijktijd volgens onderzoek uit 2015, maar dat is 24% minder dan in 2013. De prognose voor 13- tot 19-jarigen is dat die groep in 2016 voor het eerst meer non lineair gaat kijken. Bij alle andere leeftijdsgroepen wordt er nog steeds veel direct gekeken. Bij alle groepen neemt het kijken wanneer het uitkomt toe. Behalve bij de 65+ers, die kijken vrijwel allemaal lineair, met een percentage van maar liefst 94%.

(Bron: http://www.marketingfacts.nl/berichten/televisie-straks-niet-meer-geschikt-om-merkdoelstelling-te-behalen)

Lekker belangrijk?

Ja, toch wel. In de communicatie- en reclamebranche geldt televisie als hèt medium om de massa te bereiken. Om consumentenproducten onder de aandacht te brengen, om een merk te bouwen, maar ook om naamsbekendheid te creëren, is een massamedium als televisie noodzakelijk. Een andere mogelijkheid is via internet maar het aantal adblockers neemt toe, dan duurt het niet lang meer voordat het merk minder zichtbaar wordt.

Het merk komt naar je toe deze zomer!

ontourWat blijft er over voor consumentenproducten of het vergroten van naamsbekendheid? Zoals onder meer het merk naar de consument brengen? Het is nodig de doelgroep op te zoeken. Uit te zoeken waar deze mensen naar toe gaan, wat ze doen in hun vrije tijd en te zorgen dat je daar zichtbaar bent. Op festivals, sportwedstrijden, toneel, muziek, noem maar op. Het plaatsen van een reclamebord is niet voldoende. Merken zullen inventiever moeten worden, participeren in programma’s, festivals, optredens en sport. In de jaren zestig plaatste IBM haar logo in een programmablad van een symfonie-orkest: IBM biedt u aan. Dat bracht ze veel sympathie. Actief meedoen en zoeken naar de klant. Waar staat het product of het merk voor, wat is het gevoel dat je bij de klant wilt oproepen? Bied een onvergetelijke beleving aan die gelijk staat met wat je met het merk wilt oproepen. Kom in het geheugen, of nog beter: in het hart van de klant. Dit is niets nieuws, er zijn diverse boeken over geschreven, maar ga het doen! Het werkt voor groot en klein. Reclame op televisie is voorlopig nog de belangrijkste methode maar als de brands niet veranderen zullen ze de aandacht verliezen.

Adverteren als grote, middelgrote of kleine onderneming wordt steeds ingewikkelder en geeft minder rendement. Het is tijd voor andere methoden, tijd voor beleving, tijd voor gevoel, emotie. Ondernemers participeer in evenementen en communiceer met emotie, kom in het hart van je klant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: