Dik tevreden

Deze week struikelde ik over dit artikel in NRC. 1000 calorieën verbranden in 45 min training.

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/11/spo-rt-als-een-videogame-5244925-a1531205

Weet je wel hoe hard je daar voor moet werken! Als je dan na de training een salade met geitenkaas en spekjes eet heb je in tien minuten meer dan 500 calorieën gegeten.

Afvallen is f*cking hard werken.

Even terug in de tijd. Een jaar of twintig en 60 – 64 kg geleden, was mijn gewicht 143 kilo. Ik sportte niet, werkte hard, was en ben nog steeds een Bourgondiër. Spanning en onvrede verwerken, troost vinden en beloning, ik vond het in eten.

Eten als oplossing

Ineens was ik het zat. Kleren kopen was een martelgang. Iets leuks vinden in mijn maat (60) was vrijwel onmogelijk. Ik kocht altijd in dezelfde winkels, daar kenden ze me en werd begripvol geholpen. Ik ging iedere keer een klein beetje dood. Ik wilde het anders maar hoe? Ik had al 80 diëten geprobeerd. Nu was ik er klaar mee. Toen, 20 jaar gelden, ontdekte ik Montignac. Lang verhaal heel kort verteld, ik ben in 4-5 jaar, 64 kg af gevallen. Nu varieert mijn gewicht ik tussen 79 – 83 kg. Ik eet gezond en sport veel, ben nog steeds een Bourgondiër en heb nog steeds vreetbuien. Ik heb het redelijk onder controle.

Ik blijf een patiënt.

Na een bourgondisch weekeinde ga ik een aantal dagen smoothies drinken, salades eten, even geen wijn en sporten. Het helpt, ik blijf op gewicht. Waarom is alles wat ik lekker vind eigenlijk niet goed voor me is? Er is, in mijn beleving, geen short cut om, zonder medische ingrepen af te vallen.

Afvallen is een mindset

Het is hardwerken en je continue bewust zijn van wat je eet. IAls je te zwaar bent wil je er iets aan doen en wel nu! Ik heb geleerd dat je er klaar voor moet zijn in je hoofd. Als je het echt wilt en je kan discipline opbrengen en je krijgt hulp, specialistische of uit je omgeving, pas dan heb je kans van slagen. En geloof me het wordt iets makkelijker als je resultaat ziet en dat duurt altijd even.

Ik wordt gek van alle diëten, voedinggoeroes, methodes en trainingen. Je wordt ermee dood gegooid en iedereen belooft, vaak snel, resultaat. Ik ben een halve voedingsdeskundige geworden, er is geen makkelijke weg, je moet het zelf doen. Het cliché niet iedere mens is hetzelfde is waar. Iedere mens reageert anders en je moet zelf je weg vinden en helaas is het vaak zo dat wat je lekker vindt slecht voor je is.

Begrip

Laten we begrip op brengen voor mensen die dik zijn. Veroordelen helpt niet. Je weet niet wat ze ervoor gelaten of voor gedaan hebben om een kroket, een ijsje te eten of een cola te drinken.

Hoe staat het met jezelf? Heb jij je ideale gewicht of is het je gelukt te stoppen met roken, stoppen, teveel drinken, of kan jij stoppen met gamen of je smartphone een dag onberoerd laten?

Kan jij dat?

Laat hen dan zonder oordeel die bitterbal eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: